Anna  de  Mol  van  Otterloo  -  Beeldend  Kunstenaar


Anna de Mol van Otterloo (1955) schildert onderzoekend en onderzoekt schilderend. Ze experimenteert permanent met materialen, kleuren, vormen en thema’s. Ze creëert haar werken vanuit contrasten en openheid. Haar kunstzinnige én ambachtelijke opleiding gaf haar een gedegen basis voor haar verkenningen in wat ze omschrijft als ‘artistieke alchemie’.

Anna wil haar passie en kennis graag delen met cursisten. Ze biedt een breed scala aan schildermaterialen – acryl, gouache, olieverf, inkt en pigmenten aan, maar ook bladmetalen, medium en gel. Ze moedigt elke cursist aan in grote vrijheid te werken en wil zich mét hen laten verrassen door de resultaten van ieders ontdekkingsreis.

Zij volgde na de Vrije Pedagogische Academie de Tobias School of Art in Engeland en studeerde daar af in Art Therapy. Zij werkte lange tijd in het buitenland, onder andere met revalidatiepatiënten in een neurochirurgische kliniek. Daarnaast werd ze door Chris Roos (Amsterdam) opgeleid in traditionele verf- en restauratietechnieken (o.a. marmeren, houten, vergulden, fresco, trompe l’oeuil). Dit verfijnde ambachtelijke werk oefende haar in zeer geconcentreerd waarnemen en materialen en kleurnuances gedetailleerd doorgronden.

In haar schilderijen en cursussen werkt deze kruisbestuiving tussen haar artistieke en ambachtelijke opleiding door. Ze stimuleert haar leerlingen technieken en materialen te verkennen en hun waarneming te verfijnen en in beelden te vangen. Anna exposeert met regelmaat haar werk in binnen- en buitenland. Sinds 1998 is zij verbonden aan de Werkgroep Kunsten.

Uit een anonieme bron op het Internet komen we nog het volgende te weten:
"Hoewel Anna signeert met Anna de Mol, heet ze eigenlijk de Mol van Otterloo. Ze is geboren ergens na het begin van de tweede helft van de vorige eeuw. Anna is een sportieve vrouw. Ze fietst, roeit en zeilt.
"

"Van jongsafaan was ze geïnteresseerd in de schilderkunst. Haar moeder kreeg er al snel genoeg van om steeds die verf uit haar kleren te wassen en gaf Anna een schildersjas. Deze jas draagt ze nog steeds en met veel succes. Zij houdt er van om zich te vernieuwen en om zich nieuwe technieken eigen te maken."

"Haar huis lijkt langzamerhand een opslagplaats van schilderijen waartussen voor een buitenstaander nauwelijks nog plaats lijkt voor andere belangrijke zaken als slapen, koffiedrinken, lesgeven en vooral ook zelf schilderen. Het licht in haar atelier brandt bijna dag en nacht en dat heeft te maken met haar mateloze inzet."

Op deze site vindt u veel van haar schilderijen. De schilderes zal u graag waar mogelijk meer informatie over de schilderijen zelf geven (kies contact).